Цинк є одним із найважливіших мінералів для підтримки здоров’я. Його імуностимулюючий потенціал немає рівних.
Чому споживання цинку важливе?
Тіло потребує цинку як для клітинного здоров’я, так і для імунної функції. Тому дефіцит цього мінералу може призвести до погіршення імунітету, поганого загоєння ран, несподіваної втрати ваги, втрати нюху та шлунково-кишкових розладів.
Крім того, цинк використовувався для лікування акне та зменшення внутрішнього та зовнішнього запалення.
Підступ: Цинк підтримує здоров’я багато в чому, але наш організм не виробляє цей мікроелемент, тому ми повинні споживати цинк з інших джерел.
Скільки цинку справді потрібно?
За даними інституту здоров’я (NIH), добова норма споживання цинку, що рекомендується, становить 11 мг для чоловіків і 8 мг для жінок.
Як безпечно вживати цинк?
Додаючи необхідний мінерал до свого раціону, ви також повинні враховувати швидкість його засвоєння. Всмоктування цинку залежить від багатьох чинників.
По-перше, білок сприяє засвоєнню цинку, тому рекомендується вживати цинк разом із цим макроелементом.
Далі поглинання цинку може бути інгібоване фітатами, з’єднанням, присутнім у багатьох бобових, горіхах та насінні.
Вживання часнику та цибулі разом з цинковмісними рослинними продуктами може збільшити їх засвоєння.
Крім того, майте на увазі, як цинк поєднується з іншими продуктами або добавками, оскільки це вплине на швидкість засвоєння.
Залізо зменшить кількість цинку, що поглинається. Найкраще приймати ці дві добавки окремо.
Пам’ятайте, цинк може бути токсичним при вживанні у великих дозах.
Обов’язково проконсультуйтеся з лікарем перед тим, як починати приймати цинк, особливо якщо у вас є проблеми зі здоров’ям.
Щоб збільшити споживання цинку, експерти рекомендують включити до свого раціону наступні 10 продуктів:
- Насіння гарбуза. 50 г насіння гарбуза містять близько 4,2 мг цинку.
- Кеш’ю. 50 г кешью містять близько 3,4 мг цинку.
- Запечена квасоля. ½ чашки печених бобів містить близько 1,75 мг цинку.
- Темний шоколад. 28 г шоколаду містить близько 0,9 мг цинку.
- Овес. 1 порція вівса містить близько 1 мг цинку.
- Яловичина. 85 г приготовленої яловичини містять близько 6,7 мг цинку.
- Краб. 90 г краба містять близько 3,6 мг цинку.
- Нут. ½ склянки нуту містить близько 1,25 мг цинку.
- Куряча печінка. 28 г курячої печінки містить близько 1,1 мг цинку.
- Устриці. 3 середні устриці містять близько 21,7 мг цинку.