fbpx

Червоний список: продукти, які посилюють запалення в організмі

Гостре запалення – це нормальна, еволюційно корисна фізіологічна реакція організму.

Але коли запалення стає хронічним, воно може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям, таких як хвороби серця, хронічні захворювання нижніх дихальних шляхів, артрит, хвороба Альцгеймера та інсульт.

Їжа — один із природних способів контролювати запалення в організмі. Існує безліч корисних інгредієнтів, які борються із запаленням, а також низка продуктів, які його посилюють.

На думку експертів у галузі охорони здоров’я, є деякі продукти, яких слід уникати.

Кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози та інші форми додавання цукру

Додавання цукру до продуктів, таких як упаковані батончики-мюслі, пластівці та модні кавові напої, може посилити хронічне запалення через вивільнення цитокінів, а також може підвищити кров’яний тиск.

Надмірне споживання кукурудзяного сиропу з високим вмістом фруктози та інших форм цукру також може збільшити ризик розвитку діабету 2 типу, резистентності до інсуліну та навіть раку, каже Ендрю Абрахам, доктор медичних наук.

Не плутайте ці продукти з тими, що містять натуральний цукор, наприклад, фрукти, овочі, цільнозернові та молочні продукти.

Ми говоримо про цукор, який додають у продукти та напої, щоб підсолодити їх (за винятком меду).

Хоча виключити всі добавки цукру з раціону неможливо, ми, безумовно, можемо скоротити їх щоденне споживання.

Почніть із меншої кількості підсолоджувача в ранковій каві та поступово зменшуйте його кількість до нуля.

Трансжири

Трансжири часто вказані як частково гідрогенізовані жири у списку інгредієнтів.

Наприклад, упакована глазур містить 2 грами трансжирів на порцію з 2 столових ложок.

Було виявлено, що трансжири викликають системне запалення в організмі.

Рафіновані вуглеводи

Різниця між цілісним зерном та очищеним зерном полягає в тому, що цільне зерно містить ядро. Такі продукти, як коричневий рис, цільнозернове борошно, вівсянка, є цільнозерновими.

Очищене зерно було перемолото, щоб видалити волокнисті висівки та багаті на поживні речовини зародки.

Рафінованими зернами дуже легко переїсти, а зайві кілограми можуть призвести до хронічного запалення.

Дослідження також показують, що цілісні зерна допомагають зменшити запалення в організмі.

Червоне м’ясо

М’ясо зазвичай має високий рівень як арахідонової кислоти, так і насичених жирів, що сприяє запаленню, говорить доктор Абрахам.

Лікар каже, що один із простих способів боротьби із запаленням — це споживати більше рослинної їжі. Рослинні білки зазвичай містять значно меншу кількість жиру, особливо насиченого.

Перейти к содержимому