Антиоксидантна дія вітаміну Е просто вражає.
Наприклад, він допомагає захистити клітинні мембрани від вільних радикалів, що має ключове значення для запобігання пошкодженню клітин.
Вітамін Е підтримує здоров’я шкіри та волосся, а також бере участь у підтримці імунної функції.
Простіше кажучи, вітамін Е є важливою сполукою для загального стану здоров’я та гарного самопочуття.
Дефіцит вітаміну Е зустрічається досить рідко, але оскільки організм не може виробляти власний вітамін Е, вам потрібно отримувати його з інших джерел.
На щастя, він міститься у багатьох рослинних продуктів, тому неважко досягти рекомендованих 15 міліграмів на день.
Нижче наведені продукти з високим вмістом вітаміну Е, які слід їсти регулярно.
Горіхи
Мигдаль є одним із найбагатших джерел вітаміну Е, а за ним слідує фундук.
Показовий приклад: у 28 г. мигдалю міститься близько 7 міліграмів вітаміну Е, а така ж кількість фундуку містить близько 4 міліграмів вітаміну Е.
Ви можете насолоджуватись горіхами у вигляді пасти, яка дуже смачна поверх тостів або додавати її у вівсянку.
Насіння
Наступного разу, коли вам захочеться чогось хрумкого, візьміть насіння соняшнику, адже воно особливо багате на вітамін Е.
Для порівняння, ¼ чашки насіння містить приблизно 7 міліграмів вітаміну Е, що становить майже половину добової норми, що рекомендується.
Це крім інших поживних речовин, що містяться в насінні соняшнику, таких як залізо, кальцій, магній та клітковина.
Горіхові та насіннєві олії
Оскільки насіння і горіхи містять вітамін Е, не дивно, що їх масла також заслуговують на увагу. Соняшникова олія та олія зародків пшениці багаті на поживні речовини, хоча й мають різне застосування.
Соняшникову олію можна використовувати для приготування їжі за високої температури. Тим часом, олія зародків пшениці має нижчу температуру димлення, тому її слід використовувати в заправках для салатів або збризкувати приготовані страви.
Зелень
Листову зелень є за що любити. Наприклад, шпинат містить близько 2 міліграмів вітаміну Е на півсклянки.
Навіть листове бадилля буряків містить цей вітамін, що дає вам відмінний привід вживати цей овоч.
Загалом листову зелень легко додавати до страв. Спробуйте додавати зелень у печеню, салати, супи або тушковані страви.
Авокадо
Авокадо чудове джерело вітаміну Е, що пропонує близько 4 міліграмів на 100 гр.
Інші корисні речовини в авокадо включають калій, вітамін К і клітковину, яка є життєво важливою для здорового травлення, зниження рівня холестерину, підтримки рівня цукру в крові.
Томатні соуси
Відомий своїм чудовим смаком, консервований томатний соус допоможе вам отримати добову норму вітаміну Е. Одна чашка томатного соусу містить більше 3,5 міліграмів, а також вітамін А, вітамін С та калій.